Els Federals
(Barcelona | El Poblenou - El Taulat - Barcelonès)

Barcelona - Marià Aguiló, 35

Barcelona - Marià Aguiló, 35 (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Marià Aguiló, 35
El Centre Republicà Democràtic Federalista, conegut popularment com Els Federals, va ser fundat l'any 1888. Al voltant de l'any 1910 es va traslladar a aquesta casa, on va ser fins a l'any 1939. Acabada la Guerra va ser la seu de la Falange al Poblenou i després del Frente de Juventudes.

La casa, construïda durant la darrera dècada del segle XIX, és un típic exemple de modernisme popular, amb motlluratge floral a les llindes i als respiralls i coronament mixtilini. L'acabat d'estuc imita un encoixinat de carreus tret del tram sota la cornisa, on hi ha un esgrafiat de temàtica vegetal.