L'Aliança del Poblenou
(Barcelona | El Poblenou - El Taulat - Barcelonès)

TipusAteneus i centres socials
EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorAmadeu Llopart
Situació Rambla del Poblenou, 42 / Ramon Turró, 208
La Societat Recreativa i Cultural L’Aliança es va constituir l'any 1868, amb 59 associats entre els quals hi havia les famílies més benestants del barri. La seva primera seu va estar al carrer Wad-Ras. Sis anys més tard es va traslladar al mateix carrer, però a la cantonada amb la rambla del Poblenou, un edifici que va ser ampliat el 1919. Finalment, l'any 1929 es va iniciar la construcció de la seu actual, projectada per l'arquitecte local Amadeu Llopart i Vilalta (Sant Martí de Provençals, 1888 - 1970), tot i que no es va inaugurar fins a l'any 1944.

L'edifici té una façana sumptuosa, de mena monumentalista, amb solucions formals habituals en els edificis neoclàssics. La concepció és simètrica, amb un cos central al xamfrà, que assoleix més alçada, on hi ha l'entrada principal. Aquesta està inserida dins una gran arcada d'arc carpanell, molt elegant, amb dues columnes clàssiques que tenen la seva continuïtat en les columnes de la balconada noble. El cos superior, en canvi, està concebut com una galeria, amb obertures rectilínies. De l'interior destaca la gran sala del teatre, amb un aforament d'entre 800 o 900 persones, assegudes i una platea basculant que la fa apta per a teatre o per a sala de ball.