Filatura El Cànem
(Barcelona | El Poblenou - El Taulat - Barcelonès)

Barcelona - Filatura El Cànem. Façana Dr. Trueta (Foto: Sergi Suárez, 2023)

Barcelona - Filatura El Cànem. Façana. Cantonada Dr. Trueta/La Llacuna

Barcelona - Filatura El Cànem. Façana. Cantonada Dr. Trueta/La Llacuna (Foto: Sergi Suárez, 2023)

Barcelona - Filatura El Cànem. Cantonada Ramon Turró - Cantonada Ramon Turró / La Llacuna

Barcelona - Filatura El Cànem. Cantonada Ramon Turró - Cantonada Ramon Turró / La Llacuna (Foto: Sergi Suárez, 2023)

AutorJoan Barba Balanzó / Fermín Vázquez (b720)
Situació Doctor Trueta, 201-203 / Llacuna, 10-20
Fàbrica de filats de jute establerta pels germans Godó cap a la dècada de 1870 i que ocupava originalment tres illes senceres. Aquestes naus en concret daten de 1880, ampliades cinc anys després, tot sota la direcció del mestre d'obres Joan Barba. El conjunt ha estat integrat modernament en un nou edifici d'oficines, mantenint únicament les façanes antigues. Aquestes són senzilles, amb un seguit de finestres d'arc rebaixat. Destaca especialment un cos més elevat, acabat en frontó, amb finestres emmarcades amb motllures i un acabat amb franges horitzontals.

La fàbrica, coneguda popularment com el Cànem, va arribar a donar a feina a 2.000 obrers, la majoria dones, que treballaven en unes condicions molt dures. Acabada la Guerra Civil va ser utilitzada com a presó, fins a l'any 1942, quan va tornar a mans de la família Godó i el recinte es va dividir en diverses empreses.

L'edifici modern, projectat per b720 Fermín Vázquez Arquitectos i denominat Knem -en clara al·lusió a l'antiga fàbrica- incorpora les velles façanes i, en la part nova, ens remet a l'arquitectura industrial del segle XIX. La trama metàl·lica de les estructures superiors és un homenatge a l'estructura del cànem que es teixia a l'antiga fàbrica.