Ateneu Flor de Maig
(Barcelona | El Poblenou - La Plata - Barcelonès)

Barcelona - Cooperativa Flor de Maig

Barcelona - Cooperativa Flor de Maig (Foto: Albert Esteves, 2019)

TipusAteneus i centres socials
Situació Carrer Doctor Trueta, 195
Edifici en cantonada, amb la porta principal al xamfrà, que és l'eix que articula les façanes. Un balcó corregut recorre el pis principal de punta a punta, amb una treballada barana de forja. Els elements decoratius són de tipus classicista (pilastres i columnes amb capitells, relleus de tipus vegetal, garlandes...).

L'entitat va ser inaugurada l'any 1890 com a "Societat Cooperativa Obrera d’Estalvi i Consum". En va ser el primer president Pere Rovira. Primer van tenir un modest local al passatge Messeguer però l'any 1896 van construir l'actual edifici. A finals dels anys vint tenia set sucursals. Va funcionar fins a l'any 1950. Posteriorment va ser una escola i l'any 1978 va ser recuperat per l’Associació de Veïns del Poblenou, que hi va impulsar la constitució d’un Ateneu Popular el qual encara subsisteix. L'edifici va ser restaurat l'any 2018 segons projecte d'Albert Pla i Gisbert.