Cenotafi de l'Epidèmia de 1821
(Barcelona | Cementiri del Poblenou - Barcelonès)

Cementiri del Poblenou - Cenotafi de l'Epidèmia de 1821

Cementiri del Poblenou - Cenotafi de l'Epidèmia de 1821 (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorLeandre Albareda Petit
Situació Cementiri del Poblenou
L'any 1821 es va produir a Barcelona una tràgica epidèmia de febre groga que va causar una enorme mortaldat. En memòria dels servidors públics que van perdre la vida assistint els malalts es va erigir aquest cenotafi*, situat a la cruïlla dels carrers centrals del Cementiri.

Té un basament en forma de templet quadrat, amb columnes als angles, i a cada cara, sota sengles corones de bronze, hi ha làpides de marbre amb inscripcions al·lusives a aquells que van deixar la vida en acte de servei ciutadà. Del centre del basament emergeix un esglaonat que fa de suport d'una columna coronada per una creu.

La primera versió d'aquest monument degué ser erigida pel mateix Antoni Ginesi quan es va construir el cementiri, i reformada l'any 1865. Entre 1895 i 1896 es va substituir per l'obra actual -que sembla voler seguir el model anterior- projectada per l'arquitecte municipal, Leandre Albareda Petit.

*Un cenotafi (del grec "kenos", que vol dir "buit" i "tipus" que vol dir tomba), és un monument funerari de caràcter simbòlic, on no hi ha ningú enterrat, erigit en honor de persones a les quals es vol retre un homenatge pòstum.