Panteó Samà
(Barcelona | Cementiri del Poblenou - Barcelonès)

Cementiri del Poblenou - Panteó Samà

Cementiri del Poblenou - Panteó Samà (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorJosep Oriol Mestres Esplugas
Situació Cementiri del Poblenou, Departament 2, núm 250
Panteó projectat per Oriol Mestres l'any 1868. El mateix any l'arquitecte havia projectat la casa de Salvador Samà (o Palau Samà) al passeig de Gràcia. El panteó va ser construït amb pedra de Montjuïc l'any 1877 per Francesc Riera. És d'estil neogòtic amb referències del gòtic florit. Damunt la porta hi ha una fornícula, protegida per un dosser, amb una imatge de marbre del Crist Salvador. A l'interior hi ha sarcòfags amb les figures jacents dels marquesos, obra de Joan Roig Soler. La reixa és a de l'arquitecte Eduard Mercader, de 1907.

Salvador Samà i Martí (Vilanova i la Geltrú, 1797 - 1866) va ser un famós indiano, enriquit a Cuba, nomenat marquès per Isabel II. Va morir a l'Havana l'any 1866 i el 1887 les seves restes foren traslladades al cementiri del Poblenou.