Fàbrica Lehmann
(Barcelona | L'Escorxador - Barcelonès)

Projecte d'edifici original (1891)

Projecte d'edifici original (1891) (Foto: Arxiu Municipal de Barcelona)

AutorDimas Vallcorba (projecte original)
Situació Consell de Cent, 159
Ernest Paul Lehmann va ser un dels fabricants de joguines més importants del món. El 1893 es va instal·lar en aquest edifici per fer nines amb cap de porcellana i també peces de llauna.

L'antiga propietària, Teresa Zanni, havia promogut, l'any 1891, una construcció de planta baixa i cinc pisos, projectada pel mestre d'obres Dimas Vallcorba (vegeu plànol adjunt). Tanmateix, l'edifici es va quedar finalment en planta baixa i un pis.

Lehmann va organitzar la seva fàbrica -Edén Bébé- al voltant del pati interior de l'illa, al qual s'accedeix per un passadís des d'un gran portal. Va implantar una màquina de vapor i una xemeneia. Segons Mercè Tatjer, el 1897 "ja era completament mecanitzada i donava feina a dos-cents cinquanta operaris, a més de vint-i-tres dones..." i abastava la península i més enllà. El 1914, fa arribar-ne la llum i amplia l'espai. L'any 1919 Lehmann canvia a Lemanos, nova empresa que aconseguí prestigi internacional.

Durant la guerra civil fabricà productes per als republicans i poc després, va plegar. Això suposà la seva venda i, a la llarga, la compartimentació i successives alteracions per adaptar el lloc a nous usos, com ara diversos negocis, com els que hi ha actualment.