Cotxeres d'Autobusos de Lutxana
(Barcelona | El Parc i la Llacuna del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Cotxeres de la Companyia d'Autobusos, abans de la reforma (Foto: Albert Esteves, 2019)

EstilArt Decó
AutorJosep Alemany Juvé / PMMT (reforma)
Situació Ciutat de Granada, 112
L'any 1923 la Companyia General d’Autobusos va adquirir la nau a Aceros San Martín per convertir-la en garatge d'autobusos. Es coneixia com el garatge de Lutxana perquè era el nom de l'actual carrer Roc Boronat. La seva funció de cotxera, també amb naus de muntatge, es va mantenir durant les següents vuit dècades.

La façana d'entrada a les cotxeres va ser projectada per Josep Alemany l'any 1928 i les obres es van iniciar l'any següent. És una façana simètrica, amb una geometria molt marcada. Destaca l'arc de mig punt que recorda un portal adovellat. En conjunt, s'apropa a l'estètica de l'art déco.

Actualment, la façana és l'únic element que es conserva, integrada en un edifici de nova planta -inaugurat el 2004- de l'estudi PMMT, que allotja el Nou Hospital Evangèlic de Barcelona. Aquest compta amb 10.000 m² i sis plantes assistencials, a més d'un auditori soterrat il·luminat per un pati anglès. El volum recula amb respecte tant pel frontal de la façana antiga -replicant el seu perfil-, com per la part posterior, per guanyar discreció.