Can Framis (Fundació Vila Casas)
(Barcelona | El Parc i la Llacuna del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Can Framis (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Can Framis (Foto: Anna Corcoll, 2022)

AutorJordi Badia (reforma)
Situació Sancho de Ávila 141-161 / Llacuna, 103-117 / Roc Boronat, 124-126
InterèsEspecial interès Interessant
Des de l'any 1840 està documentat un establiment fabril d'acabats tèxtils propietat de Joan Framis, que aprofitava les aigües de la séquia de la Llacuna. Pel que es pot deduir dels diversos expedients d'obra, sembla que la construcció de les naus es va dur a terme entre 1855 i 1865 i uns anys després es van edificar les casetes dels treballadors. L'activitat es va mantenir durant tot el segle XIX i a partir dels inicis del segle XX es van anar urbanitzant parts de la finca original. Amb posterioritat a la guerra civil, les naus van allotjar diverses empreses i es van alçar coberts i annexos.

L'any 2009 es va efectuar la rehabilitació del recinte, seguint un projecte de l'arquitecte Jordi Badia, de l'estudi BAAS Arquitectura, i actualment és una de les seus de la Fundació Vila Casas i acull el Museu Can Framis, on hi ha dipositades nombroses obres d'art contemporani propietat del col·leccionista Antoni Vila Casas.

La rehabilitació va consistir en la restauració de dues de les naus existents juntament amb la xemeneia, i la construcció d'un edifici de formigó, de nova planta, que les connecta, configurant un pati que actua com a vestíbul exterior del Museu. A les naus antigues, d'escàs valor arquitectònic, se'ls ha tapiat les obertures i modificat l'acabat, amb una pintura grisa que deixa entreveure les formes i textures originals.