Edifici RBA
(Barcelona | El Parc i la Llacuna del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Edifici RBA

Barcelona - Edifici RBA (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorMBM (Oriol Bohigas, Josep M. Martorell, David Mackay)
Situació Av. Diagonal, 179
Edifici d'oficines, auditori i altres serveis, de 20.000 m², 17 plantes sobre rasant i 4 soterrades, construït entre 2007 i 2011 projectat per MBM Arquitectes (Oriol Bohigas, J. M. Martorell, David Mackay). Conté dos cossos superposats, interromputs per una terrassa enjardinada d'ús social, disposats sobre un solar irregular.

El cos baix és un prisma regular tractat "com un Mondrian", segons els mateixos arquitectes. La façana inferior està recorreguda per una retícula estructural de perfils d'alumini i un recobriment de plaques de ceràmica vidriada de color terrós, les quals volen recordar les fàbriques de maó de l'antic Poblenou. Presenta un passadís central obert de l'alçada de tres pisos, com el del veí Mediapro. El cos alt sembla un volum en suspensió al damunt de l'espai buit d'entremig.

A l'oest, els brise-soleil i les mampares de vidre serigrafiat protegeixen la façana del sol. Al sud, són suficients les terrasses. Al nord i l'est, vidre i prou.

Quant a la sostenibilitat, cal tenir en compte la construcció sense residus o en sec, l'ús de materials prefabricats i l'estalvi energètic respecte a la ventilació i la il·luminació.