Plaça del Mercadal
(Agramunt (vila) - Urgell)

Agramunt - Plaça del Mercadal

Agramunt - Plaça del Mercadal (Foto: Albert Esteves, 2019)

Agramunt - Plaça del Mercadal (Foto: Antoni Bartomeus -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1904)

AutorTomàs Bertran Solé (atrib.)
Situació Plaça del Mercadal
Situada extramurs, es va construir a començament del segle XIX en un encreuament de carrers, en una època de fort creixement demogràfic. El plànol de la plaça és de l'any 1804 i es pot veure en una sala de l'Ajuntament. Va ser una de les primeres places catalanes, si no la primera, urbanitzada d'acord a un projecte previ.

És una plaça porticada, de planta quadrada, amb edificis homogenis, de planta baixa, pis i golfes, amb porxos d'arc de mig punt i portals amplis per permetre l'entrada dels carruatges. L'any 2005 va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.