Molí de Puigverd
(Puigverd d'Agramunt - Urgell)

Puigverd d'Agramunt - Murs de l'antiga bassa (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigverd d'Agramunt - Muralla

Puigverd d'Agramunt - Muralla (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigverd d'Agramunt - Molí de Puigverd amb la bassa

Puigverd d'Agramunt - Molí de Puigverd amb la bassa (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1916)

Puigverd d'Agramunt - Molí de Puigverd (Foto: Salvador Palau i Rafecas, Calaix.gencat.cat, 1989)

TipusMolí
Situació Avinguda del Sió, a l'entrada del poble
L'antic molí fariner, datat al segle XV, aprofitava les aigües del riu Sió, acumulades en una bassa tancada amb grans murs de pedra, damunt la qual es va edificar una granja en època moderna. L'edifici del molí és fet amb carreus de pedra picada, volta interior d'arc rebaixat i portal adovellat de mig punt. La façana deixa veure les diverses etapes constructives, atenent a les funcions que l'edifici va anar tenint al llarg dels segles. Quan va quedar en desús com a molí fariner va ser fortificat i s'hi van obrir espitlleres. Posteriorment va ser l'habitatge dels treballadors del molí d'oli que es va construir al costat. I encara, modernament, es va fer servir com a ferreria.

L'any 2018 es va eliminar la granja que hi havia superposada sobre la bassa i es va iniciar la rehabilitació per convertir-lo en un centre d’interpretació de la vida rural i de la història d’aquesta població.