Castell de Montclar d'Urgell
(Agramunt (terme) - Urgell)

Agramunt - Castell de Montclar, escut dels Ponts-Ribelles (Foto: Albert Esteves, 2019)

Agramunt - Castell de Montclar, escuts dels Ponts a una cantonera

Agramunt - Castell de Montclar, escuts dels Ponts a una cantonera (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Montclar d'Urgell. Plaça del Castell
Castell-palau del segle XVII fruit de la remodelació d'un antic castell medieval que tenia el seu origen en una primitiva torre romana. L'actual castell, a la porta del qual hi ha la data de 1635, és un massís edifici fet amb carreus de pedra de gran qualitat, ben tallats i escairats. El portal és adovellat, de mig punt, i està presidit per un escut heràldic on hi podem veure un pont (dels Ponts) i un lleó rampant (dels Ribelles). Està defensat per un matacà situat al capdamunt de la façana, on hi ha també dues garites cantoneres. Va ser restaurat l'any 1970.

El castell medieval està documentat des de 1194. Va ser propietat de la poderosa nissaga dels Cabrera, dels quals passà als Ribelles, que en van mantenir la possessió fins al segle XV. L'any 1418 Ramon Ponç de Ribelles el va vendre, amb tota la baronia, al seu cosí Gispert de Ponts, senyor de Tàrrega. L'any 1686 va passar per matrimoni als Despujol, després marquesos de Palmerola.