Pont de Bac de Roda
(Barcelona | La Sagrera - Barcelonès)

Barcelona - Pont de Bac de Roda (Foto: Vicenç Valcárcel, 2004)

TipusPonts i aqüeductes
AutorSantiago Calatrava Valls
Situació Felip II / Bac de Roda
El pont de Bac de Roda, conegut també com a Pont de Calatrava pel nom del seu dissenyador, va ser construït entre 1985 i 1987, any en el qual va ser inaugurat per l'alcalde Pasqual Maragall. Passa per damunt de les vies del tren i uneix els carrers de Bac de Roda i Felip II, connectant així el barri de Sant Martí de Provençals amb el de la Sagrera. Té una llargada de 128 metres.

Calatrava va projectar un pont tant per a vehicles com per a vianants. Aquests circulen per unes vies laterals que esdevenen més amples al tram central, convertides així en miradors. Els elements principals que li atorguen la seva personalitat són els grans arcs parabòlics d'acer que, a banda i banda, sostenen la calçada i les voreres, i que s'integren de forma harmònica amb els elements estructurals de formigó. L'obra va rebre va el premi FAD d'arquitectura de l'any 1987.