Antiga farga
(Vila-rodona - Alt Camp)

Vila-rodona - Antiga farga

Vila-rodona - Antiga farga (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Camí de la Farga s/n (camí d'Aiguamúrcia)
L'existència d'una farga a Vila-rodona està documentada des de l'any 1187. Al segle XVI torna a haver-hi constància del seu funcionament. La farga, situada prop del riu, tenia la bassa a la part del darrere i l'aigua es canalitzava a l'interior a través d'uns saltants.

Les estructures que ara podem veure són reflex de les transformacions hagudes amb el pas dels segles. Bàsicament deuen ser del segle XIX, quan treballava amb la marca de Ferreries l'Àncora. A finals d'aquell segle Francesc Villaró Boloix va especialitzar-se en la forja i foneria de coure. Es va mantenir activa fins a l'any 1925, quan era propietat d'Estanislau Villaró. Durant la Guerra Civil la maquinària va ser aprofitada per utilitzar-ne el ferro. Actualment funciona com a local per a esdeveniments.