Castell de Rodonyà
(Rodonyà - Alt Camp)

Rodonyà - Castell

Rodonyà - Castell

Rodonyà - Castell (Foto: M. Àngels Montes -Invarquit, gencat.cat-, 1984)

Situació Plaça Major
Hi ha un buit documental en relació als orígens d'aquest castell. És molt probable que fos construït al segle XII, quan el lloc estava sota el domini familiar dels Lotger. L'any 1310 va ser adquirit per l'arquebisbe de Tarragona, el qual hi va establir com a castlà a Ramon de Tamarit. El domini dels Tamarit sobre el castell es va mantenir durant segles fins que, l'any 1723 tots els seus béns van passar, per matrimoni, als Vilallonga. L'any 1868 Gaietà de Vilallonga i de Tamarit el va vendre a un veí del poble. L'any 1919 va passar a mans del municipi i va tenir diversos usos, entre ells el d'escola. L'any 2008 es va iniciar la seva rehabilitació que s'ha anat efectuant en diverses fases. Actualment acull l'Ajuntament i alguns espais polivalents.

És un edifici renaixentista, de planta rectangular amb portal adovellat de mig punt, finestrals lobulats de tradició gòtica que conviuen amb altres de motllurats més pròpiament renaixentistes, i un coronament amb merlets. Degué ser reconstruït al segle XVI, en el moment de plenitud de la família Tamarit.