Cabanes de pedra seca
(Rodonyà - Alt Camp)

Rodonyà - Cabana de pedra sec

Rodonyà - Cabana de pedra sec (Foto: Àngela Llop, 2013)

TipusCabanes de pedra, forns i pous de gel
Situació Diversos camps del municipi
Al terme de Rodonyà hi ha nombroses cabanes o barraques de pedra seca. Són de planta rectangular, o quadrada i algunes tenen al seu interior elements específics, com ara prestatges, llars de foc, cisternes, menjadores, etc. Estan construïdes amb pedres calcàries irregulars, generalment unides en sec i rarament amb fang. Normalment els buits s'omplien amb reble i s'hi escampava argila per evitar la filtració d'aigua. Estan cobertes amb volta de pedra de canó o en falsa cúpula.

Tot i que el seu origen es pot recular a l'edat mitjana, la major part de les que han sobreviscut es poden datar al segle XVIII i sobretot al XIX.