Església de la Pietat
(La Bisbal d'Empordà - Baix Empordà)

La Bisbal d'Empordà - Església de la Pietat

La Bisbal d'Empordà - Església de la Pietat (Foto: Albert Esteves, 2019)

La Bisbal d'Empordà - Església de la Pietat (Foto: Carles Fargas -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, c1920)

Situació Plaça Benet Mercader
Era l'antiga església de l'Hospital. Va ser construïda (reedificada) l'any 1783 segons la inscripció que hi ha a la façana. Es va beneir cinc anys després. El campanar va quedar inacabat i no es va concloure fins a l'any 1968, mantenint tanmateix l'estil de l'edifici. És un edifici amb planta de creu llatina, amb cúpula al creuer, on també hi ha un cambril amb la imatge de la Mare de Déu de la Pietat, una notable escultura renaixentista del segle XVI. Segons Josep M. Marquès, l'antiga església de la Pietat havia estat construïda poc abans de 1576.

De la seva façana en destaca especialment la portalada, d'estil molt semblant a la de l'església parroquial de Santa Maria, construïda unes dècades abans. Està flanquejada per dos parells de columnes sobre pedestals, que fan de suport d'un entaulament amb una gran fornícula envoltada de volutes del més pur estil barroc. A la cantonera hi ha també un relleu amb l'escut de la vila.