Església de Sant Pol (o Sant Jaume)
(La Bisbal d'Empordà - Baix Empordà)

La Bisbal d'Empordà - Església de Sant Pol. Capitell de la porta

La Bisbal d'Empordà - Església de Sant Pol. Capitell de la porta (Foto: Albert Esteves, 2019)

La Bisbal d'Empordà - Església de Sant Pol. Interior

La Bisbal d'Empordà - Església de Sant Pol. Interior (Foto: cartell in situ)

La Bisbal d'Empordà - Església de Sant Pol. Interior (Foto: Germà García -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1995)

La Bisbal d'Empordà - Església de Sant Pol. Interior (Foto: Josep A. Bertrán -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)

La Bisbal d'Empordà - Església de Sant Pol. Planta

La Bisbal d'Empordà - Església de Sant Pol. Planta (Foto: cartell in situ)

Situació Sant Pol de La Bisbal
L'església de Sant Pol, actualment dedicada a sant Jaume, està situada al petit nucli de Sant Pol de La Bisbal, situat al sud del municipi, al massís de les Gavarres. L'edifici és de base romànica, tot i que va ser molt modificat al segle XVIII. Originalment tenia tres naus, capçades amb sengles absis, però només se'n conserven dues. La tercera va ser transformada en capelles laterals, obertes a la nau central mitjançant arcs formers. En una d'elles es va traslladar l'altar del Roser (1770). L'absis central i l'absidiola que ens han pervingut mostren un aparell de mida mitjana, ben tallat i escairat i tenen sengles finestres de doble esqueixada.

La portada, restaurada modernament, és fruit de la reforma del segle XVIII, igual que el campanar transversal de cadireta. Tanmateix, conserva elements de la porta original romànica, probablement aprofitats d'una construcció més antiga. En efecte, els dos capitells que capcen les columnes dels brancals es poden datar al segle X. Un mostra uns relleus de temàtica vegetal, amb testes molt primitives, i l'altre presenta una forma zoomòrfica poc definida. La volta de la nau central va ser reconstruïda l'any 1948.