Convent de Sant Sebastià (o de Sant Francesc)
(La Bisbal d'Empordà - Baix Empordà)

La Bisbal d'Empordà - Convent de Sant Sebastià (o de Sant Francesc)

La Bisbal d'Empordà - Convent de Sant Sebastià (o de Sant Francesc) (Foto: Albert Esteves, 2019)

La Bisbal d'Empordà - Convent de Sant Sebastià (o de Sant Francesc) (Foto: Jordi Contijoch -Invarquit.Gencat.cat-)

La Bisbal d'Empordà - Convent de Sant Sebastià (o de Sant Francesc) (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1917)

La Bisbal d'Empordà - Convent de Sant Sebastià (o de Sant Francesc) (Foto: ICGT, 2019)

Situació Carrer del Convent, 55
En un turó proper a la vila es va fundar l'any 1590 un convent de franciscans, en un indret on ja hi havia una capella dedicada a sant Sebastià. La creació del convent va ser iniciativa del bisbe de Girona, el napolità Benet de Tocco. L'església va ser reconstruïda i al seu costat es bastiren les dependències monàstiques, al voltant d'un claustre. D'aquestes en destaca especialment el refectori, d'estil gòtic tardà, cobert amb una ampla volta de creueria. Al segle XVII es van fer reformes (la porta del convent llueix la data de 1689) i també al XVIII. La porta de l'església, d'estil renaixentista, té inscrita la data de construcció (1591) i la d'ampliació (1791).

El convent va gaudir d'una gran prosperitat, especialment al segle XVIII, quan la comunitat era d'uns 30 membres. L'any 1835, quan va ser desamortitzat, en tenia 19. L'any 1901, els Ferrer, propietaris dels edificis, els van cedir de nou als franciscans. L'any 1929 va esdevenir noviciat. Actualment, la part no ocupada pels frares està dedicada a escola de ceràmica.