Plaça Major
(La Bisbal d'Empordà - Baix Empordà)

La Bisbal d'Empordà - Plaça Major

La Bisbal d'Empordà - Plaça Major (Foto: Albert Esteves, 2019)

La Bisbal d'Empordà - Plaça Major (Foto: Anton Damians -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1915)

Situació Plaça Major
Constitueix el centre neuràlgic de la ciutat antiga i el lloc tradicional on es celebrava el mercat, concedit pel rei Jaume II l'any 1322. És una plaça de traçat irregular, que originalment havia estat porticada. De fet, es tracta d'un eixamplament del camí de Girona a Palamós que travessava la vila. La seva actual configuració es produeix al segle XVIII, quan es construeix la fastuosa façana de l'església i, al seu davant, la casa dels barons de Púbol, i també al segle XIX, quan s'enderroquen diverses cases per guanyar espai pel mercat. L'any 2000 es van fer treballs de reordenació i rehabilitació de l'espai públic.

Francisco de Zamora, a la fi del segle XVIII, la descrivia amb aquestes paraules: La plaza Mayor es pequeñísima. Hay mercados los viernes y, aunque esta plaza es pequeña, hay otra algo más capaz que se llama la Nueva. Las medidas de los granos son de piedra, pero con cerco de hierro arriba y ganchos abajo, para el costal.