Monument als germans Martí i Torres
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Cementiri. Monument als germans Martí i Torres

Martorell - Cementiri. Monument als germans Martí i Torres (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorMarta Solsona
Situació Cementiri de Martorell
Els germans Vicenç i Joan Martí i Torres, coneguts respectivament com el Noi i el Xic de la Barraqueta, fills de Martorell, van ser dos lluitadors republicans que van combatre el carlisme i la repressió absolutista. El 10 d’agost del 1866 el Noi de la Barraqueta fou assassinat per un escamot de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil a la font d’en Clusa a Martorell. El seu germà Joan va destacar en la proclamació de la primera República, i va morir l'any 1909.

Cent anys després, l'any 2009, es va inaugurar aquest monument funerari dedicat als dos germans, obra de l'artista Marta Solsona, amb l'escultura d'una dona nua amb el braç alçat i una placa amb les efígies dels dos germans. Està situat a l'entrada del cementiri Municipal.