Església de Santa Maria: porta renaixentista
(Olesa de Montserrat - Baix Llobregat)

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria: porta reniaxentista (Foto: Albert Esteves, 2019)

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria porta reniaxentista

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria porta reniaxentista (Foto: Albert Esteves, 2019)

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria: porta reniaxentista (Foto: cartell in situ)

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria porta reniaxentista (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1935)

AutorPau Ginestar, m.o.
Situació Plaça de l'Església
El portal d'estil renaixentista que donava accés a l'església de Santa Maria, destruïda en bona part l'any 1936, es va conservar parcialment i va ser restituïda a la façana de l'església nova l'any 2018.

La porta va ser construïda l'any 1589 quan es va reformar l'església antiga. En el contracte signat pel mestre d'obres igualadí Pau Ginestar s'especificava que havia de fer un portal dorich conforme hes lo de la iglessia del monestir de la monges de Hierusalem de Bar(celo)na i que la pedra havia de ser de la pedrera de Montjuïc. Estava ubicada a un nivell molt superior al del carrer i per accedir-hi calia pujar per una escalinata. Entre els elements conservats hi ha les imatges de la Mare de Déu, sant Joan Baptista i sant Joan Evangelista.

És molt semblant a altres portals coetanis de la comarca, com els de les esglésies de Cervelló, Sant Just Desvern, Begues o Castelldefels.