Castell de Querol
(Querol - Alt Camp)

Querol - Castell

Querol - Castell i església

Querol - Castell i església (Foto: Albert Esteves, 2019)

Querol - Castell

Querol - Castell (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1915-20)

Querol - Castell

Querol - Castell (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1928)

Querol - Castell

Querol - Castell (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1928)

Situació Carrer del Castell
Situat damunt d'una gran roca, sobre el riu Gaià, el castell de Querol conserva, enrunades, bona part de les seves estructures, una estampa imposant. Podem veure, en un extrem, les restes d'una torre i, a l'altra punta del rocam, un recinte murat amb aparells diferenciats que fan paleses diverses fases constructives.

Formava part, juntament amb els castells de Santa Perpètua, de Pinyana o de Montagut, entre d'altres, de la línia defensiva del Gaià. Degué ser construït o ocupat per Ansulf de Gurb a la segona meitat del segle X. Hug, fill d'Ansulf, va ser l'iniciador de la nissaga dels Cervelló, senyors de Querol fins al segle XVI, sempre sota el domini eminent dels comtes de Barcelona. L'any 1528, la baronia de Querol va passar a mans de la família Barberà i, poc després, per matrimoni, als Saiol, que en van mantenir la propietat fins al segle XIX. El castell va ser destruït l'any 1835 en el decurs de la Primera Guerra Carlina.