Llotja de Mar: Saló de Contractacions
(Barcelona | Pla de Palau - Barcelonès)

2006 (Foto: José Aguado, 2016)

Barcelona - Llotja de Mar: Saló de Contractacions (Foto: David Chacobo, 2008)

AutorPere Arvey
Situació Pg. Isabel II, 1
L'edifici gòtic de la Llotja de Mar va ser construït, a partir de l'any 1352, al mateix lloc on, segons sembla, hi havia hagut una construcció més senzilla -segurament una mera estructura porxada- que feia la funció de centre de contractació comercial. Amb tot, les obres van quedar aturades poc temps després i no es van reprendre fins a l'any 1382. Està documentada la presència d'un mestre d'obres denominat Pere Arvey -força desconegut- que dirigia la construcció l'any 1386. Les obres es van allargar fins ben entrat el segle XV.

Aquest gran saló gòtic, després amagat dins del nou edifici neoclàssic del segle XVIII, constitueix una obra cabdal del gòtic civil català i el primer exemple d'una tipologia que es va repetir posteriorment a diverses ciutats del país. Té una estructura de tres naus delimitades per dues sèries d'arcades que suporten un enteixinat pla de fusta. La recerca d'amplitud i no d'alçada fa que s'utilitzin arcs de mig punt en lloc dels arcs apuntats típics de les esglésies gòtiques. Els pilars estan formats per feixos de nervadures interrompudes per capitells amb decoració vegetal. Les façanes exteriors, originalment obertes amb grans arcades i finestres coronelles, van quedar embegudes en l'ampliació del segle XV i amb la reforma neoclàssica que va redefinir tota la part perimetral.