Església de Sant Cristòfol de Selma
(Aiguamúrcia - Alt Camp)

Aiguamúrcia - Sant Cristòfol de Selma

Aiguamúrcia - Sant Cristòfol de Selma (Foto: Albert Esteves, 2019)

Aiguamúrcia - Sant Cristòfol de Selma (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2022)

Situació Selma. Camí del coll de l'Arboçar al Pla de Manlleu
Necessita intervenció urgent
L'antiga església romànica de Selma, documentada des de l'any 978 i possessió, com tot el poble i el castell, de la comanda del Temple, va ser totalment refeta durant la darrera dècada del segle XVI. Va ser consagrada l'any 1598. Era un temple d'estil gòtic tardà, segurament amb diverses reformes posteriors, com el campanar de maó vist, que és de fet l'únic element que es conserva gairebé íntegre. La resta de l'edifici està completament arruïnat.

Josep Santesmases* consigna que "l'any 1932 el rector de Selma, Carles Ballart Rosell, va acceptar fer-se càrrec de la parròquia de Marmellar. Sembla que, un cop construïda la nova església o capella d’Aiguaviva, se li oferí al rector de Selma la residència en aquest indret. Aiguaviva depenia de la parròquia de Marmellar". Tot i que l'any 1936 estava ja sense culte sembla que va ser víctima igualment de la fúria anticlerical que va acabar de destruir-la.

*Josep Santesmases. "Les parròquies de Selma, l'Albà, el Montmell, Rodonyà, Montferri i Salomó: abans, durant i després de la Guerra"