Castell i capella de l'Albà
(Aiguamúrcia - Alt Camp)

Aiguamúrcia - Capella de l'Albà (Foto: Àngela Llop, 2013)

Aiguamúrcia - Castell de l'Albà

Aiguamúrcia - Castell de l'Albà (Foto: Àngela Llop, 2013)

Situació Camí que surt de l'Albà, passant per Cal Bernat
Necessita intervenció urgent
Conjunt ruïnós format per les restes del poble de l'Albà Vell, el castell i la capella de Santa Maria. Del castell en resta una torre de planta circular, restes del recinte sobirà que l'envoltava i del recinte jussà situat a la part de ponent. De l'església en resta només una part de l'absis, molt malmesa, que es pot datar al segle XII.

El castell de l'Albà està documentat des del segle X, fundat sota l'impuls de la seu episcopal barcelonina. Al segle XIII l'església en va perdre el domini que va passar a la família Albà, després denominada Salbà, la qual en va mantenir la possessió fins a començament del segle XVIII. El matrimoni de Maria Caterina d'Ivorra i Salbà amb Xavier Copons, senyor de la Manresana, va fer que els dos patrimonis s'unissin.