Quadra de Puiglloret (Pla de Manlleu)
(Aiguamúrcia - Alt Camp)

Aiguamúrcia - Quadra de Puiglloret (Foto: Albert Esteves, 2019)

Aiguamúrcia - Torre de la Quadra de Puiglloret

Aiguamúrcia - Torre de la Quadra de Puiglloret (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació El Pla de Manlleu. Al costat del poble, a l'altra banda del riu
A l'edat mitjana va ser una casa forta que centrava la denominada Quadra de Puiglloret, que a mitjan segle XIV tenia uns deu focs. Va ser el casal d'una branca menor dels castlans del castell de Selma, Entre els segles XIII i XV estava en mans de la família Montagut, en feu de l'orde del Temple. A la fi del segle XIV Joan de Montagut es va casar amb Blanca Lloret i van deixar la casa a Bernat Rofes, tot mantenint-ne la possessió. El darrer membre d'aquesta nissaga, Joan Jacob de Montagut, va morir sense descendència i la casa forta, ja llavors convertida en un mas agrícola, va acabar en mans dels Boixadors de Pontons, que la van mantenir fins al segle XIX.

El que podem veure ara és una masia amb alguns elements antics però molt transformada ja en època moderna, que conserva, també molt alterada, una torre antiga, de planta quadrangular, feta amb maçoneria irregular, tret de les cantoneres, on hi ha carreus més grans toscament treballats.