Celler de la Cooperativa Agrícola de Santes Creus
(Aiguamúrcia - Alt Camp)

Aiguamúrcia - Celler de la Cooperativa Agrícola de Santes Creus

Aiguamúrcia - Celler de la Cooperativa Agrícola de Santes Creus (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorCèsar Martinell Brunet
Situació Santes Creus. Carrer Pau Casals, 17
Cèsar Martinell (Valls, 1888 - 1973) va construir una quarantena de cellers a les comarques tarragonines, alguns d'ells de caràcter monumental, coneguts com les catedrals del vi. La majoria van ser construïts entre 1917 i 1923, sota l'impuls de la Mancomunitat. Malgrat l'avançat de l'època, en els seus projectes perviu la tradició modernista i gaudiniana, expressada en els arcs parabòlics i en l'ús del maó vist com a element estètic i alhora estructural.

El celler de Santes Creus va ser construït entre 1919 i 1921. Té estructura basilical, de tres cossos, el central més elevat, coberta amb un encavallat de fusta. La façana presenta tres arcades de mig punt, geminades amb pilastres de maó, material que també es fa servir com a element ornamental a la part baixa, amb falses pilastres envoltant la treballada porta. Va estar en funcionament fins a l'any 1987.