Sala capitular
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Sala capitular (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Capitell de la sala capitular

Monestir de Santes Creus - Capitell de la sala capitular (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Interior del claustre
La sala capitular, on els monjos es reunien per llegir els Capítols de l'orde, està situada a l'ala de llevant. Va ser construïda cap a la fi del segle XII dins un estil que es pot considerar de transició entre el romànic i el gòtic. És una sala quadrada, d'11 x 11 m, coberta amb volta de creueria cistercenca, primera versió del que després seria la volta de creueria gòtica, recolzada en quatre columnes centrals i en mènsules adossades als murs.

La porta d'accés, que dona al claustre, i els dos finestrals que la flanquegen són d'una extraordinària qualitat. Tenen arcs de mig punt desdoblats, recolzats en columnes de fust monolític i capitells decorats amb fulles de lliri, palmetes, trenes o volutes.

A la porta hi podem veure la signatura de Lluís Vermell, que s'encarregà de la restauració, l'any 1864.