Templet del lavatori
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Templet del lavatori

Monestir de Santes Creus - Templet del lavatori (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Templet del lavatori (Foto: Juli Santaló -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, c.1900)

TipusFonts, pous i safareigs
Situació Interior del claustre
L'estructura hexagonal del templet del lavatori, que s'endinsa al pati del claustre, és el que resta del claustre antic, derruït amb la construcció del claustre gòtic, amb el qual s'integra d'una manera sorprenentment harmònica. Construït cap a la fi del segle XII, està cobert amb volta de creueria i obert amb dobles arcs de mig punt recolzats sobre columnes de fust llis i capitells senzills, inscrits dins de grans arcades ogivals, obertes a la part superior amb òculs o quadrats. Al seu interior hi ha la font, de dos nivells, on els monjos es rentaven les mans abans dels àpats.

L'aigua que abastia el rentamans, igual que la de la cuina i les latrines, venia canalitzada des d'una mina situada al bosc de Sant Sebastià.