Estances dels monjos
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Infermeria (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Cementiri

Monestir de Santes Creus - Cementiri (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Pati exterior del monestir
Al costat del claustre posterior hi ha les restes del que foren les estances dels monjos jubilats. Es conserven només algunes estructures, arcs ogivals i un arc escarser de gran llargària i sorprenentment aplanat.

Al seu costat hi ha la infermeria nova, construïda al segle XVII, en el marc de les reformes que van alterar tot aquest sector del monestir. La galeria del segon pis, de maó vist, va ser alçada al segle XVIII. L'edifici va ser reconstruït als anys trenta del segle XX amb l'objectiu d'ubicar-hi un museu, que no es va arribar a dur a terme.

Al seu darrere hi ha el cementiri, identificat amb una única creu de pedra. Els monjos eren enterrats en fosses excavades a terra, sense taüt i sense cap element que els distingís. Des del cementiri es contempla una privilegiada visió de la capçalera de l'església, amb la seva excepcional rosassa.