Retaule major
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Retaule major

Monestir de Santes Creus - Retaule major. Detall

Monestir de Santes Creus - Retaule major (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Retaule major. Imatge de la Verge després de la darrera restauració

Monestir de Santes Creus - Retaule major. Imatge de la Verge després de la darrera restauració (Foto: centrederestauracio.gencat.cat, 2016)

Monestir de Santes Creus - Retaule major (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

AutorJosep Tramulles
Situació Interior de l'església del monestir
El retaule que presideix l'altar major és una notable obra barroca, realitzada per Josep Tramulles l'any 1647. Està dedicat a la Mare de Déu, que apareix envoltada pels dos sants cistercencs, sant Benet i sant Bernat. Josep Tramulles, vilafranquí nascut l'any 1603, va ser, juntament amb el seu pare Antoni i el seu germà Llàtzer, un dels escultors més importants de la seva època.

Es considera com el primer retaule de l'art català que supera el model reticular imperant fins llavors per situar tot el protagonisme en el centre, és a dir a la fornícula on hi ha la imatge de la Verge, l'única que es conserva de les escultures originals. Aquesta imatge havia estat repintada, probablement al segle XIX, de forma molt maldestre i amb colors molt llampants. L'any 2016 va ser restaurada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Aquesta restauració va descobrir que la marededeu original mostrava un pit descobert, una veritable raresa que ha fet pensar que podria tractar-se d'una Mare de Déu de la Llet o bé que sigui una representació de la Mare de Déu com a proveïdora d'aliment espiritual.

El retaule gòtic que hi havia anteriorment, una obra mestra començada l'any 1403 per Pere Serra i enllestida per Lluís Borrassà l'any 1410, es conserva repartit entre el Museu Diocesà de Tarragona i el MNAC.