Església de Santa Maria
(Puigpelat - Alt Camp)

Puigpelat, amb l'església presidint el nucli urbà (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigpelat - Església de Santa Maria, pintures del segle XIX

Puigpelat - Església de Santa Maria, pintures del segle XIX (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigpelat - Església de Santa Maria, figures dels evangelistes (segle XIX)

Puigpelat - Església de Santa Maria, figures dels evangelistes (segle XIX) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigpelat - Església de Santa Maria (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, c.1924)

Puigpelat - Església de Santa Maria, al fons

Puigpelat - Església de Santa Maria, al fons (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1924)

Situació Carrer Montserrat / Carrer Major
L'existència de la força o fortalesa de Puigpelat a l'edat mitjana fa suposar que degué existir una primera església, d'origen romànic, que depenia de la comanda hospitalera de Vallmoll. L'any 1579 va passar a dependre de Sant Bartomeu d'Alió el 1579, per ordre de l'arquebisbe de Tarragona, Antoni Agustí. Les parròquies d'Alió i Puigpelat tenien un vicari perpetu (Mossèn Bernat Oliva ho fa ser fins a l'any 1594 i Pere Joan Pons fins a 1620).

L'edifici actual es va construir entre 1784 i 1786, data que trobem inscrita a la llinda del portal. Té una sola nau, amb capelles laterals, coberta amb volta de canó amb llunetes i una gran cúpula al creuer. A la part frontal hi ha el cor. La portada és força austera, amb un portal rectangular damunt del qual hi ha una fornícula amb una imatge de pedra de la Verge. A un extrem de la façana hi ha el campanar de torre. L'any 1936 es va perdre el retaule barroc que podem veure a la fotografia dels anys vint. Es conserven pintures murals de l'any 1860 i també les imatges dels quatre evangelistes als carcanyols de la cúpula.