Torre de Sant Jaume
(Pineda de Mar - Maresme)

Pineda - Torre de Sant Jaume (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Pineda - Finestra Mas Castellar

Pineda - Finestra Mas Castellar (Foto: Maite Sújar, 1997)

Situació Mas Castellar
Adossada al Mas Castellar hi ha la Torre de Sant Jaume, l'element fortificat més ben conservat del municipi. Correspon a una de les moltes torres de defensa que que van ser construïdes al llarg de tota la costa entre els segles XIV i XVII. A Pineda hi havia torres de defensa a Can Cànoves, a Santa Anna de Merola, a Can Jalpí i a la Rectoria Vella. La més interessant és, tanmateix, la Torre de Sant Jaume, prototipus de torre cilíndrica amb la base atalussada i corona amb corsera. Es comunica amb la masia mitjançant una poterna a l'altura de la segona planta, accessible a través d'un pont, amb el semisòtan cec, comunicat amb les plantes superiors per mitjà d'una escala helicoïdal. Al costat de la Torre hi ha la masia, amb teulada a dos vessants, formada per tres cossos; el central més ample i dos en sentit paral.lel a la façana posterior. El conjunt ha estat restaurat acuradament, conservant-hi tots els detalls arquitectònics.