Cal Cristí (el Castell)
(Vilabella - Alt Camp)

Vilabella - Cal Cristí (el Castell), façana de la plaça de Sant Roc (Foto: Albert Esteves, 2019)

Vilabella - Cal Cristí (el Castell), postal antiga

Vilabella - Cal Cristí (el Castell), interior del pati

Situació Carrer Sant Pere, 1
És el casal més important del poble i on, segons alguns historiadors, s'ubicava l'antic castell de Vilabella. Entre els segles XV i XVIII va pertànyer a la família Pontarró, família d'hisendats que van arribar a posseir gairebé la meitat del terme al segle XVI. Al segle XVIII va passar a mans de la família Castellví. El nom de Cal Cristí sembla que prové d'uns masovers d'inicis del segle XIX, que eren originaris de Santa Cristina.

L'edifici, de notables dimensions, dóna a tres carrers. La façana principal, amb un gran portal adovellat, ha perdut gran part del seu aspecte senyorial pel deteriorament dels finestrals renaixentistes. A l'interior destaca el pati amb l'escalinata en angle que condueix al pis superior, al qual s'accedeix per un portal mixtilini, amb guardapols motllurat, damunt del qual hi ha un gran escut nobiliari de la família Castellví. A la façana que dóna a la plaça de Sant Roc destaquen dos enormes contraforts atalussats.