Església de Sant Pere
(Vilabella - Alt Camp)

Vilabella - Església al fons i convent a mà dreta

Vilabella - Església al fons i convent a mà dreta (Foto: Albert Esteves, 2019)

Vilabella - Església de Sant Pere (Foto: Ajuntament de Vilabella)

AutorIgnasi Jordà Arnalich
Situació Plaça de l'Església
L'església antiga estava situada dins de l'antic clos emmurallat. Però l'augment de la població que es va produir durant el segle XIX va obligar a construir extramurs un temple de majors dimensions, la primera pedra del qual es va posar l'any 1857 i es va inaugurar l'any 1862.

És un temple de tres naus, cobertes amb volta de llunetes la central i d'aresta les laterals, amb transsepte i cúpula sobre el creuer. Als peus hi ha un cancell de fusta, i el cor. L'absis és circular interiorment i poligonal vist des de l'exterior. La façana, de línies clàssiques, està dividida en tres trams, tant verticalment com horitzontal. El portal és rectangular, emmarcat amb una doble motllura i coronat amb un frontó triangular. Al costat esquerre hi ha el campanar de torre, amb els tres cossos superiors de planta octogonal.