Nucli antic
(Vilabella - Alt Camp)

Vilabella - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2019)

Vilabella - Panoràmica general

Vilabella - Panoràmica general (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Carrers del nucli antic
El lloc de Vilabella està documentat des de l'any 1010. A l'edat mitjana pertanyia al terme de Castellvell o Castellví de la Marca. Al segle XIII va passar per matrimoni als Montcada, després als Centelles fins que l'any 1311 va ser adquirit per l'arquebisbe Guillem de Rocabertí. Va ser feu de l'arquebisbat de Tarragona fins al segle XIX.

El poble manté sobre manera l'estructura urbana medieval. Les muralles es van mantenir fins al segle XVIII, moment d'expansió demogràfica que va fer créixer el poble extramurs i que va obligar a construir una nova església més gran. El nucli antic està format per dos carrers paral·lels, el d'Avall i el de Fortuny, i dos perpendiculars, el de l'Hospital i el de Sant Pere. Algunes cases conserven els portals antics.