Torre de la Mixarda
(Figuerola del Camp - Alt Camp)

Figuerola del Camp - Torre de la Mixarda

Figuerola del Camp - Torre de la Mixarda (Foto: Albert Esteves, 2019)

Figuerola del Camp - Torre de la Mixarda (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Situació Camí del Mas del Llop
Torre de guaita del segle XVII situada en un indret estratègic, al sector més meridional del senyoriu de Poblet.

És una torre de planta circular, amb cisterna subterrània, tres pisos i un terrat amb gàrgoles i tres matacans. Té una alçada de 10,5 m i 6 m de diàmetre. Compta amb un portal de llinda monolítica i grans carreus als brancals. Al primer pis hi ha tres espitlleres repartides regularment i al segon, tres finestres quadrades. La cisterna té volta de pedra seca. L'accés als diferents pisos es fa mitjançant escales de fusta.

A l'interior de la torre, restaurada l'any 2010, s'hi ha ubicat un centre d’interpretació de les torres de guaita i als voltants s’hi ha establert una àrea de lleure.

En aquest indret es desenvolupà l'any 1811 la denominada "Batalla de la Mixarda", una acció bèl·lica de la Guerra del Francès que enfrontà l'exèrcit napoleònic amb les tropes espanyoles comandades pel general Sarsfield, les quals es van endur la victòria després de tres hores d'aferrissada lluita. En la batalla va resultar ferit de mort el general francès Eugène.