Fàbrica Martí, Llopart i Trenchs
(El Pla de Santa Maria - Alt Camp)

El Pla de Santa Maria - Fàbrica Martí, Llopart i Trenchs

El Pla de Santa Maria - Fàbrica Martí, Llopart i Trenchs (Foto: Albert Esteves, 2019)

El Pla de Santa Maria - Fàbrica Martí, Llopart i Trenchs, antiuga bassa

El Pla de Santa Maria - Fàbrica Martí, Llopart i Trenchs, antiuga bassa (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Avinguda Gaudí - Passeig del Pla
L’empresa tèxtil Martí, Llopart i Trenchs va ser creada a finals del segle XIX per tres socis: Joan Martí i Badia, Rafael Llopart i Ferret i Joan Trenchs i Ballester. Tenia la fàbrica al Poble Nou de Barcelona, però amb l'expansió generada arrel de la I Guerra Mundial van decidir crear un nou centre de producció. Sembla que la decisió d'ubicar-la al Pla de Santa Maria va ser causada pel fet que Joan Trenchs, que era nascut a Valls, mantenia molta relació amb diferents famílies del poble, d'on procedia la seva mainadera. La fàbrica va ser iniciada l'any 1916 i inaugurada oficialment el 26 de març de 1917. Hi van arribar a treballar unes quatre-centes persones, la gran majoria dones. El 1965 l'empresa Hijos de Francisco Sans va adquirir les instal·lacions per traslladar-hi el negoci de lones i tendals i va ampliar el recinte amb una nova nau més moderna. Aquesta activitat va durar fins que una tempesta de neu va enfonsar la nau, l'any 1986. Després alguns treballadors van muntar una cooperativa amb el nom de Tèxtil Pla, que va durar només tres anys, i posteriorment l'empresa Cuàntica va continuar el negoci fins al tancament definitiu, l'any 1998. Ara la fàbrica és de propietat municipal i acull el Centre d'Interpretació del Tèxtil i el Museu Agrícola, i la zona de l'espectacular bassa s'ha condicionat com a parc.

La fàbrica té una nau principal que està formada per dotze mòduls, amb façanes de maó arrebossat, coberta de dent de serra a un sol vessant i lluernes zenitals d’il·luminació. L’estructura és de pilars de fosa amb encavallades vistes de fusta que suporten les lloses de la coberta acabada de teula. A la part sud se situen naus de magatzem i oficines, amb cobertes a dos vessants, on hi ha també la xemeneia de la màquina de vapor, feta de maó vist.