Creu de terme de Can Quintana
(Pineda de Mar - Maresme)

Pineda - Creu de l'Església

Pineda - Creu de l'Església (Foto: Albert Esteves, 2007)

TipusCreus monumentals
Situació Carrer Major, 62
Les creus de terme són creus monumentals de pedra situades a la vora dels camins amb la funció de delimitar el territori i atorgar-li alhora una certa protecció espiritual. Generalment consisteixen en una columneta que s'alça sobre un basament graonat, coronada per un nus o llanterna que sosté una creu de pedra esculpida.

A Pineda hi ha dues creus de terme, malgrat que una d'elles només conserva el basament i fust originals.

La creu de terme situada al pati de Can Quintana, al carrer Major, es conserva gairebé intacta mercès al fet que la família Quintana tingué cura d'amagar-la i restaurar-la un cop acabada la guerra. És una obra gòtica, del segle XIV, de molt bona factura. Presenta en una cara la imatge del Sant Crist i en l'altra, la Mare de Déu amb el Nen, així com diverses figures de sants als extrems de la creu i a la llanterna.

L'altra creu era situada darrere l'església i era formada per quatre pètals o llàgrimes en el més pur estil gòtic flamíger. Va resultar malmesa durant la guerra carlina i definitivament destruïda l'any 1936. Actualment podem contemplar el seu basament i una part del fust originals davant de la façana de l'església, amb el senzill coronament d'una creu de ferro forjat.