Biblioteca Manuel Serra i Moret
(Pineda de Mar - Maresme)

Pineda - Biblioteca Serra Moret (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Pineda- Biblioteca Serra i Moret (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorIsidre Puig Boada
Situació Plaça de les Mèlies, 21
El 1915, la Mancomunitat de Catalunya va crear el Servei de Biblioteques Populars, projectat per Eugeni d'Ors, i encarregat a l'arquitecte Lluís Planas i Calvet. L'Ajuntament de Pineda, presidit per Manuel Serra i Moret, va aconseguir l'adjudicació dins el seu terme d'una d'aquestes biblioteques. Per això va adquirir, el 1917, un solar aïllat que, uns anys després, havia de donar peu a l'eixamplament urbà de la vila. Aquell mateix any s'iniciaren les obres.

En aquells anys, la burgesia industrial catalana -que per primer cop gaudia d'un embrionari poder polític- assumia dins el seu ideari de renovació del país l'esperit proclamat pel noucentisme. El moviment noucentista, inspirat per d'Ors, havia nascut a començaments de segle com a reacció als "excessos" modernistes, i proclamava un retorn als valors de l'arquitectura clàssica: ordre, mesura, racionalitat, enfront de la llibertat i l'espontaneïtat dels modernistes, considerats aliens a la tradició mediterrània.

La Biblioteca de Pineda, inaugurada el 1922, respon plenament a les consignes estètiques derivades del nou estil i utilitza un repertori formal de tradició clàssica amb una actitud eclèctica. Inicialment, era un petit edifici de planta única que constava de vestíbul, sala de lectura, despatx i lavabo. El 1981-82 va ser ampliat amb un nou cos en forma de L que envolta la planta primitiva per dos dels seus costats. La façana principal presenta una composició simètrica centrada pel gran arc de punt rodó que presideix l'accés, suportat per dues columnes jòniques. Als laterals, dos parells de pilastres encoixinades emmarquen els ulls de bou, ovals, sota un entaulament amb cornisa i fris, coronat amb un frontó de timpà llis.

Des de 1982 duu el nom del que fou alcalde de Pineda i il·lustre polític català, Manuel Serra i Moret.