Torre de la Granadella
(Camarles - Baix Ebre)

Camarles - Torre de la Granadella

Camarles - Torre de la Granadella (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Entre Camarles i els Lligallos
És l'únic vestigi conservat de l'antic castell de la Granadella, el terme del qual està documentat des de 1153. Va ser lliurat pels comtes de Barcelona al bisbe i als canonges de Santa Maria de Tortosa. La torre, tanmateix, va ser construïda posteriorment, al llarg del segle XIII. Al segle XVI va quedar vinculada a la casa Jordà, de Tortosa, fins al segle XIX que passà als Juez Sarmiento, marquesos de la Roca.

És una torre de planta rectangular, conservada fins a una alçada d'uns 16 m repartits en quatre plantes. Originalment s'hi accedia a través d'una porta de mig punt situada a la segona planta, però a la mateixa edat mitjana, en època més avançada, es va obrir una porta semblant a la planta baixa. L'aparell és de carreus de mida mitjana, amb filades ben escairades però d'amplada molt diversa. Els carreus de les cantoneres són de mida més gran. En època moderna es van construir annexos un habitatge i una capella, la qual cosa va comportar algunes modificacions a l'interior de la torre, com una escala d'obra a la part propera a la casa.