Torre de Camarles
(Camarles - Baix Ebre)

Camarles - Torre de Camarles (Foto: Albert Esteves, 2019)

Camarles - Torre de Camarles, abans de la restauració

Camarles - Torre de Camarles, abans de la restauració (Foto: cartell in situ)

Situació Trenta, 94
Formava part del castell de Camarles, d'origen àrab, tot i que la torre que s'ha conservat, i que va ser acuradament restaurada l'any 1990, és fruit d'una refecció del segle XIII o XIX. El lloc i el castell de Camarles estan documentats des de 1149, just després de la conquesta de Tortosa, quan el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV en fa donació a Guillem Sunyer. En aquest document s'indica que el seu terme limitava al sud amb l'Ampolla, a l'est amb el mar, a l'oest amb la Granadella i al nord amb les muntanyes.

La torre té planta circular i es conserva fins a una alçada d'uns 9 m. El seu diàmetre és de 3 m i el gruix dels murs d'1,70 m. Al seu voltant hi ha un talús, afegit en època posterior. Té una única estança interior, coberta amb falsa cúpula, la qual té un forat que permet accedir al nivell superior, que ara és només un terrat. Hi ha dues finestres petites que en origen devien ser meres espitlleres. La porta, de llinda monolítica semicircular, està situada a uns 3 m del nivell del sòl.

Al davant de la torre s'han conservat uns arcs i restes de murs, així com un pou, que són vestigi de la casa que es va construir, en època tardana, al costat de la torre.

No gaire lluny s'han trobat restes arqueològiques d'un poblat ibèric, amb més d'una cinquantena de figures de terracota per cremar encens, que representen la deessa fenícia Tanit.