Torre de Burjassènia
(L'Aldea - Baix Ebre)

L'Aldea - Torre de Burjassènia

L'Aldea - Torre de Burjassènia (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Ctra. N-340a, km 1085
La senyoria de Burjassènia pertanyia a la important família dels Montcada a mitjan segle XII. Posteriorment va passar a mans de l'orde de l'Hospital, la qual va permutar el lloc amb la corona, l'any 1280. Vuit anys després la reina Constança la cedia a l'escrivà reial Pere Marí, juntament amb les torres de Vianixarop i de l'Ermita.

Situada actualment a l'interior del jardí d'una propietat privada. És una torre de planta circular, de quatre pisos, amb una alçada d'uns 16 m i un diàmetre exterior de 5,6 m. La porta original, de llinda monolítica, era al segon pis. Modernament es van fer dues portes més. Està construïda amb maçoneria de pedra irregular i argamassa. AL costat de la finestra inferior hi havia hagut dos caps esculpits en pedra, actualment desapareguts. La torre està datada al segle XIII.