Torre de la Candela
(L'Aldea - Baix Ebre)

L'Aldea - Torre de la Candela

L'Aldea - Torre de la Candela (Foto: Albert Esteves, 2019)

L'Aldea - Torre de la Candela. Cisterna

L'Aldea - Torre de la Candela. Cisterna (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

L'Aldea - Torre de la Candela (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1936)

Situació Crtra. N-340a, km 1083
InterèsEspecial interès Interessant
Torre de guaita construïda al segle XII i potser refeta al XIII. Està documentada des de l'any 1153, quan va passar de l'orde del Temple a la de l'Hospital. L'any 1280 va ser revertida a la corona a través d'una permuta.

És una torre de guaita de planta circular, amb un talús de reforç a la part inferior, fet amb posterioritat. Té una alçada d'uns 14 m i un diàmetre exterior de 4,20 m a la base i 3 m a la part més alta. La porta està situada a 3,8 m del terra i és de llinda monolítica, La torre no té finestres ni espitlleres. Està construïda amb paredat irregular a base de pedres sense desbastar, col·locades en filades i lligades amb argamassa.

Actualment, l'entorn, on hi ha també una cisterna medieval, està habilitat amb taules i rostidors per fer pícnic. La torre es pot visitar els caps de setmana i festius demanant la clau a l'Oficina de Turisme. Restaurada el 2015 per M6 Arquitectura.