Torre de Vinaixarop o Benixarop
(L'Aldea - Baix Ebre)

L'Aldea - Torre de Vinaixarop o Benixarop

L'Aldea - Torre de Vinaixarop o Benixarop (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Camí de Vinaixarop
Necessita intervenció urgent
És una torre de guaita de planta circular feta amb filades de pedra irregular, sense treballar, lligades amb morter de calç. Es conserva actualment fins a una alçada de 8 m tot i que els 3 m superiors tenen una part derruïda. No es conserva la porta.

Al voltant de la torre hi ha restes d'habitatges, probablement d'època musulmana. Això ha fet pensar que la torre pogués ser d'aquella època però el més probable és que fos reconstruïda després de la conquesta, cap a la fi del segle XII o inicis del XIII. Està documentada des de l'any 1153. L'any 1288 va ser donada per la reina Constança a l'escrivà reial Pere Marí, juntament amb altres torres properes. Va passar després al monestir de Benifassà i l'any 1531 va ser adquirida per Pere Jordà.

Està situada en un indret boscós, molt a prop d'una masia ruïnosa. No és fàcil de trobar perquè no està indicada. S'hi arriba des de la carretera que s'inicia a mà esquerra, venint de L'Aldea, de l'N-340, al km 182. Uns 4 km més amunt es troba a mà dreta la torre i el mas.