Església de Sant Joan Baptista: capella de la Mare de Déu de la Candela
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Església de Sant Joan. Capella de la M.D. de la Candela

Valls - Església de Sant Joan. Capella de la M.D. de la Candela (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Església de Sant Joan Baptista. Capella de la M.D. de la Candela

Valls - Església de Sant Joan Baptista. Capella de la M.D. de la Candela (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Església de Sant Joan. M.D. de la Candela

Valls - Església de Sant Joan. M.D. de la Candela (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Situació Interior de l'església de Sant Joan Baptista
La devoció a la Mare de Déu de la Candela es remunta a l'epidèmia de pesta de l'any 1348, que va afectar greument tot el país. Segons la tradició, les pregàries fetes pels devots davant d'aquesta marededeu van aconseguir que remetés la malaltia. Segles després, l'any 1783, es va construir l'actual capella de la Mare de Déu de la Candela, ampliada amb un segon tram cobert amb volta de canó amb llunetes i l'altar darrere el qual hi ha el cambril. Aquest té planta poligonal i cúpula sobre petxines amb llanternó al mig.

La talla gòtica del segle XIV de la Mare de Déu de la Candela va ser destruïda l'any 1936 i refeta després per l'escultor Prudenci Veciana.