Cases d'estiueig del Bosc de Valls
(Valls (terme) - Alt Camp)

Valls - Mon Repòs (Foto: Ajuntment de Valls)

Valls - Masia Cameta

Valls - Masia Cameta (Foto: M.E. Jiménez -Invarquit.Gencat.cat-, 1993)

Situació Bosc de Valls
El Bosc de Valls és un ampli sector situat al nord-oest del terme municipal de Valls, d'unes mil hectàrees, que ha estat lloc d'estiueig tradicional des de finals del segle XIX. Hi ha un important conjunt de més d'una trentena de cases disperses, moltes d'elles grans mansions de famílies benestants, amb grans jardins i una arquitectura que va evolucionant des del neoclassicisme de mitjan segle XIX fins al noucentisme dels anys vint del segle següent. Sembla que l'origen del nom prové d'un dels propietaris dels inicis, anomenat Bosch. A moltes d'aquestes cases se les coneix com a Boscos.

Entre les cases més importants podem esmentar les següents:

- Bosc de Peixets. Va ser adquirida l'any 1861 per la família Tomàs, industrials vallencs. Va ser ampliada i reformada l’any 1878 pel polític Josep Tomàs Salvany (1839-1905).

- Mas de Moragas. És un dels masos d'origen més antic, d'una nissaga amb origen al segle XVIII, els Moragas, farcida d'intel·lectuals i polítics. Es va construir l'any 1805, en estil neoclàssic, amb un pati interior, com un claustre. Compta també amb una capella, tot projectat pel mestre d'obres Pau Forés.

- Bosc del Català. Va ser construïda l'any 1889 per Pere Rodon Dasca. Té la tipologia més habitual als Boscos: un cos central i dos laterals més baixos que configuren sengles galeries.

- Mas d'en Fidel Dasca. Construïda pel notari Francesc Dasca i Boada, fill d’industrials vallencs, a finals del segle XIX. L'element més característic és la terrassa frontal, suportada per columnes de fosa.

- Masia Cameta. Construïda a mitjan segle XIX, respon també a la tipologia clàssica vuitcentista, de tres cossos simètrics amb galeries laterals. Cameta prové del renom de la família d’industrials vallencs Esteve, que la va
adquirir el 1917. Durant la Guerra Civil va ser confiscada pel comitè antifeixista i tres membres de la família van morir assassinats.

- Bosc de Ca Cosidó o Vives Català. Construïda a mitjan segle XIX, ha estat reformada als anys vuitanta del segle XX. Té un únic cos lateral, amb una magnífica galeria.

- Masia dels Pins. Pel que sembla ja hi havia una masia en aquest indret l’any 1845. L’any 1906 el propietari és l’advocat tarragoní José Rodon Tondo. L’any 1946 la masia passà a mans d’una família d’industrials de Barcelona que la rehabilità mantenint l’estructura senyorial típica de les cases dels Boscos.

- Mon Repòs. O casa Badia. Situada, de fet, fora de l'àrea dels Boscos, però en un sector proper. Va ser construïda l'any 1915, projectada per Cèsar Martinell i restaurada a la postguerra per l’arquitecte noucentista Raimon Duran Reynals. És el seu primer encàrrec i mostra la influència de l'arquitecte Planas i Calvet en l'exterior (d'on es va eliminar una torre amb finestres revestida de ceràmica vidriada) i de Domènech i Montaner a l'interior quant a la divisió dels espais, que es van unificar amb la restauració. Joan Mirambell va projectar el jardí.