Castell del Milà
(El Milà - Alt Camp)


El Milà - Castell

El Milà - Castell (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

El Milà - Castell

El Milà - Castell (Foto: Albert Esteves, 2019)

El Milà - Castell

El Milà - Castell (Foto: Albert Esteves, 2019)

El Milà - Castell

El Milà - Castell (Foto: Albert Esteves, 2019)

El Milà - El Castell amb la capella en primer pla

El Milà - El Castell amb la capella en primer pla (Foto: Albert Esteves, 2019)

El Milà - Castell, façana lateral

El Milà - Castell, façana lateral (Foto: Albert Esteves, 2019)

El Milà - Castell (Francesc Vidal-Barraquer) (2)

El Milà - Castell (Francesc Vidal-Barraquer) (2) (Foto: Albert Esteves, 2021)

El Milà - Castell

El Milà - Castell (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)TipusCastell
PeríodeSegle XVI-XVII
Situació Plaça del Castell, 3
ProteccióBé cultural d'interès nacional (BCIN)
Hi ha escassa documentació sobre els orígens d'aquest castell. Només un pergamí de l'any 1490 l'esmenta entre les possessions de Beatriu d'Urrea*, que consta com habitant del castell. En dates posteriors, i fins a l'extinció de les senyories, va estar en mans de l'arquebisbat de Tarragona. Actualment és de propietat privada.

L'edifici, de dimensions notables, està situat al centre del poble, al costat de l'església, i fa cantonada amb el carrer Major. La planta és rectangular, amb teulada a quatre aigües. Té un portal adovellat, de punt rodó, elevat respecte al carrer, la qual cosa fa que l'accés es produeixi a través d'una terrassa, amb escalinata lateral. Les façanes semblen força modificades, probablement durant els segles XVIII-XIX. Té una galeria d'arcs de mig punt al pis superior del cos central i una altra al cos lateral. Adossada a l'edifici hi ha l'església vella, que devia ser la capella del castell.

Beatriu d'Urrea i de Centelles era filla de Lope Ximénez d'Urrea i de Bardaixí (1405-1475), comte d'Aranda i vescomte de Rueda, que va ser virrei de Sicília, i de Caterina de Centelles. Es va casar amb Francesc Gilabert Centelles Riusech de Queralt, primer comte d'Oliva.

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de la Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català